Mikrozöld Kóstoló a Habitat Kreatív Központban - 2023. szeptember 13.

Szeptember 13-án megtettük. Elstartolt az Ökoklub azokkal az elvetemültekkel, akik tudni akarják, mit miért esznek.

Igen, ez a mai korban elemi igény, hosszas utánajárás és colomboi nyomozómunka. Mert mindenki mondhat a forgalmazó láncokban bármit. Csak költségvetés kérdése. Ezt hívják marketingnek. És teljesen rendben van. Mert az üzletpolitika része, a vásárlásommal pedig elfogadom, kvázi alapot nyújtok a működéséhez. Mit tehetünk? Tájékozódás, tudásszerzés, és válogatott termelőkkel való együttműködés.

Aki pedig maga is fogyasztóként indult el az úton: Bakonyi Orsi a Greenea megálmodója. Egy anya, aki külföldi tartózkodást követően szerette volna az Irországban megszokott zöldségalapú táplálkozást folytatni, de nem talált forrást, amiben megbízott volna.

Ezért jött létre a Greenea. Mikrozöld termesztésre specializálódott, tanult, tökéletesített és terméket fejlesztett. Ma már szakértő.

 

Mi is a mikrozöld? 10-14 napos növényi hajtások. Felmerült, mi is a különbség a csíra, és a mikrozöld között?

Nos a csíráztatásnál nem a hajtás felső részeit fogyasztjuk, így egy előzetes áztatás után ültető közeg nélkül 2-7 nap alatt állítjuk elő őket, roppant egészségesek.
De nem mikrozöldek. Amik parányi növények,tartalmazzák azt a tápanyagot, amit a kifejlett növényben is elfogyasztunk például a káposztában rengeteg c vitamint, a céklában antioxidánst, a brokkoliban vasat, de 40-60- szor többet.

Ha megkérdezzük bolygóbarát termesztés-e mikrozöldet előállítani, mit gondolunk? Nem szükséges hozzá, nagy földterület, nem kell mútrágyázni, rovarirtót használni. Nincs hatalmas öntözési igény. Igen bolygóbarát, és nagyvárosi kertész barát, mert jó minőségű kifejezetten mikrozöld előállításra válogatott magvakat használva a csírázási erély magas, így a siker garantált.

A Greeneával közösen ültettünk is. Kókuszrostot oldottunk fel, és papirpoharainkat megtöltve a kiválasztott magokat szórtuk el. Elhangzott az instrukció, hogy tartsuk nedvesen a kókuszrostot, és kérem szépen én két nap után egy mini lóhere mező büszke tulajdonosa lettem!

Az én mezőm finom! Már jócskán neki láttam magában is, de vajaskenyéren vagy paradicsommal keverve is isteni.
Kérdeztük szakértőnket az ő kedvencéről, mégiscsak több év tapasztalata van a háta mögött és megtudhattuk, hogy a zöldborsó pesto egészen egyedülálló! (zöldborsó mikrozöld, olivaolaj, olajos magvak, parmezán, vagy más friss fűszer keveréke turmixban aprítva) Megkóstoltuk és tényleg!

 

Arról, hogy a család étrendjébe hogyan illesszem, ezt tanultam: hallgass az ösztöneidre, amikor rövidülnek a napok, a szervezeted szeretne valami friss forrás után nézni, ezzel előzve meg a betegségeket, készülve a télre. A fent leírt egészen könnyű vetési procedúra után az asztalon a finom saláta, szendvics alkotó elem, pestonak való. Melyiket? Az az ízlésedre van bízva. Ha csípősebbet keresel válassz retket, kicsit vad íz a lóhere. De ezutóbbi fontos gyógynövény is: elterjedten használják menstruációs panaszok kezelésére, megelőzésére, de köhögésre is bevett gyógyír.

Akkor nincs mentség: nagyon könnyű az étrendünk részévé tenni. Ebéd előtt egy ollóval aratni, kész a friss saláta, szendvicsbe tehetjük, turmixolhatjuk…Engem sikerült meggyőznie.

naturam furca expellas, tamen usque recurret – a természet, ámbár időre órára elkergettethetik, megtér nemsokára